Розділ «Тема 12. Державні гарантії соціального розвитку»

Державне регулювання економіки


12.1. Поняття та зміст соціальної політики


Соціальна політика спрямована на розвиток процесів і форм організації життя людей і суспільного виробництва щодо умов праці, побуту та відпочинку людини, а також розвитку особистості взагалі. Важливою складовою соціальної політики е демографічна політика, яка передбачає активне втручання державних органів управління за допомогою економічних, адміністративно-правових і пропагандистських заходів як у природний, так і у механічний рух (міграційні процеси) населення з метою досягнення поставлених цілей.

Соціальна політика є визначальним напрямом внутрішньої політики держави. Вона забезпечує захист прав людини, створює передумови для розширеного відтворення людиною своєї діяльності та для стабільності суспільної системи. Соціальна політика будь-якої держави передбачає визначення глибинних тенденцій розвитку в усіх сферах соціально-політичного життя, що обумовлюють процес розвитку соціального буття й соціальної безпеки людини та цілеспрямований вплив на них суб'єктів регулятивної діяльності. Соціальна політика - це система управлінських, організаційних, регулятивних, само-регулятивних заходів, дій, принципів і засад, спрямованих на забезпечення визначеного соціального рівня та якості життя, соціального захисту малозабезпечених верст населення, їх соціальної безпеки у суспільстві. Насамперед реалізація соціальної політики має забезпечити державні соціальні стандарти та гарантії (рис. 12.1).

Основні напрями соціальної політики на певний період розробляють з метою створення умов для формування та реалізації соціальної політики на основі визначеної стратегії економічного розвитку та фінансової стабілізації, забезпечення права кожного громадянина на достатній життєвий рівень. Пріоритетами соціальної політики є створення умов для забезпечення гідного життєвого рівня населення, розвитку трудового потенціалу, формування середнього класу, недопущення надмірної диференціації населення за рівнем доходів, прове-

Державні соціальні стандарти та гарантії

Рис. 12.1. Державні соціальні стандарти та гарантії

дення пенсійної реформи, надання адресної допомоги незахищеним верствам населення, всебічного розвитку освіти, культури, поліпшення охорони здоров'я населення. До основних напрямів соціальної політики належать:

- удосконалення трудових відносин, розвиток ринку праці та забезпечення певного рівня зайнятості населення;

- регулювання міграційних процесів;

- реформування системи соціального забезпечення та системи соціального страхування;

- захист громадян як споживачів;

- розвиток гуманітарної сфери: освіти, науки, охорони здоров'я, культури, фізичної культури та спорту, відпочинку та туризму;

- регіональна соціальна політика.

Основними напрямами розвитку ринку праці є: оцінка загальної потреби в робочих місцях та формування ринку професій; визначення регіональних і галузевих пріоритетів у створенні нових, додаткових та збереженні наявних високопродуктивних робочих місць; підвищення ефективності використання трудового потенціалу підприємств шляхом оптимізації кількості працівників та легалізації "прихованого безробіття"; передбачення у програмах реструктуризації галузей та окремих підприємств першочергових заходів щодо сприяння зайнятості населення в регіонах, у яких спостерігається напруження на ринку праці, а також у містах та районах з моноекономічною структурою виробництва, що мають високий рівень безробіття; посилення мотивації до продуктивної праці та підвищення трудової активності населення; створення робочих місць на ґрунті широкого розвитку малого і середнього бізнесу, само-зайнятості, сімейного бізнесу, активізації інвестиційних процесів у економіці; запровадження механізму стимулювання створення робочих місць для окремих соціально-демографічних груп (молоді, жінок, інвалідів, військовослужбовців, звільнених з військової служби тощо); здійснення заходів щодо перерозподілу зайнятого населення між державним і недержавним секторами економіки у зв'язку зі зміною форм власності підприємств та запровадження механізму банкрутства; підвищення територіальної мобільності населення з метою перерозподілу робочої сили між праценедостатніми та праценадлишковими регіонами; зниження рівня і тривалості безробіття шляхом реалізації заходів активної політики зайнятості; подальший розвиток системи безперервного професійного навчання з урахуванням потреб ринку праці; реформування системи соціального захисту безробітних.

Регулювання міграційних процесів забезпечується, виходячи з національних інтересів України, захисту національного ринку праці та інтересів громадян України, які працюють за її межами, та необхідності розвитку міжнародного співробітництва у цій сфері. Пріоритетними напрямами регулювання міграційних процесів України є:

- сприяння процесу репатріації в Україну вихідців з України та їхніх нащадків (дітей, онуків);

- повернення на історичну батьківщину осіб, депортованих з території України за національною ознакою;

- захист соціально-економічних інтересів і прав українських працівників-мі грантів;

- збереження трудового та інтелектуального потенціалу держави;

- створення правових і соціально-економічних засад регулювання зовнішньої трудової міграції громадян України;

Сторінки


В нашій електронній бібліотеці ви можете безкоштовно і без реєстрації прочитати «Державне регулювання економіки» автора Гриньова В.М. на телефоні, Android, iPhone, iPads. Зараз ви знаходитесь в розділі „Тема 12. Державні гарантії соціального розвитку“ на сторінці 1. Приємного читання.

Зміст

  • ВСТУП

  • Тема 1. Обґрунтування необхідності державного регулювання економіки

  • 1.3. Поняття державного регулювання економіки, його основна мета і завдання

  • Тема 2. Система державного регулювання економіки

  • Тема 3. Макроекономічне планування як інструмент державного регулювання

  • Тема 4. Програмно-цільове регулювання економіки

  • Тема 5. Регулювання регіонального розвитку

  • Тема 6. Державне регулювання ринку праці

  • Тема 7. Баланси в системі державного регулювання

  • Тема 8. Антиінфляційна політика та державне регулювання цін

  • Тема 9. Державна підтримка інвестиційної діяльності

  • Тема 10. Бюджетно-фінансове та податкове регулювання економіки

  • Тема 11. Державна підтримка підприємницької діяльності

  • Тема 12. Державні гарантії соціального розвитку
  • Тема 13. Грошово-кредитне та валютне регулювання економіки

  • Тема 14. Забезпечення умов інноваційного розвитку економіки

  • Тема 15. Державне регулювання природоохоронних заходів

  • Тема 16. Державна підтримка та розвиток зовнішньоекономічної діяльності країни

  • Література

  • Запит на курсову/дипломну

    Шукаєте де можна замовити написання дипломної/курсової роботи? Зробіть запит та ми оцінимо вартість і строки виконання роботи.

    Введіть ваш номер телефону для зв'язку, в форматі 0505554433
    Введіть тут тему своєї роботи