Розділ «Тема 15. Державне регулювання природоохоронних заходів»

Державне регулювання економіки


15.1. Значення охорони навколишнього природного середовища для забезпечення соціально-економічного розвитку


Рівень життя населення та його якість залежать від стану навколишнього природного середовища. Без усвідомлення цієї обставини та врахування її в реальних процесах державотворення не можна ефективно вирішити ті політичні, економічні, соціокультурні, народногосподарські проблеми, що так хвилюють нині нашу громадськість. Багато труднощів у соціально-економічному розвитку країни пов'язані з незадовільним станом навколишнього середовища. Україна успадкувала від колишнього СРСР структурні деформації народного господарства, коли перевага віддавалася розвитку сировинно-видобувних - найбільш екологічно небезпечних галузей промисловості. Економіці України притаманна висока частка ресурсомістких та енергоємних технологій, використання яких у промисловості та сільському господарстві здійснювалося найбільш "дешевим" способом - без будівництва відповідних очисних споруд. Не було ефективно діючих правових, адміністративних та економічних механізмів захисту навколишнього природного середовища. Ці та інші чинники, зокрема низька економічна свідомість суспільства, високий рівень концентрації промисловості та інтенсивний розвиток сільського господарства, екологічно необґрунтоване розміщення й нарощування виробничих потужностей, фінансування і здійснення природоохоронних заходів за залишковим принципом, призвели до високого техногенного навантаження на природне середовище, до його деградації, надмірного забруднення поверхневих і підземних вод, атмосферного повітря та земель, нагромадження у величезних кількостях шкідливих, у тому числі високотоксичних, відходів виробництва. Такі процеси тривали десятиріччями та призвели до значного погіршення стану здоров'я людей, зменшення народжуваності та збільшення смертності, що загрожує вимиранням і біологічно-генетичною деградацією всього народу України.

І досі в багатьох промислових агломераціях і великих містах залишаються високими забруднення атмосферного повітря, водного басейну, землі, продуктів харчування. Триває виснаження й руйнування біологічних ресурсів, ландшафтів та інших цінних природних комплексів. Значно ускладнила ситуацію найбільша у світі ядерна катастрофа на Чорнобильській АБС. За своїми масштабами й значенням вплив господарської діяльності на навколишнє середовище певною мірою є адекватним стихійним природним процесам. Аварія на ЧАЕС 1986 р. з її вкрай негативними медико-біологічними, економічними та соціальними наслідками спричинила в Україні ситуацію, що наближається до рівня глобальної екологічної катастрофи.

Незалежна українська держава мусить якщо не відновити колишній стан живої природи, то принаймні подбати про те, щоб завдавати мінімальної шкоди довкіллю. Альтернатива - посадити ліс чи збудувати завод - має завжди, за всіх обставин вирішуватись на користь лісу. Наша ситуація додатково ускладнюється тим, що вирішення проблем охорони природи й навколишнього середовища потребує не тільки розробки "заходів", як було раніше, а й величезного ентузіазму всіх громадян, зростання загальної культури, глибокого і точного знання законів природи.

Невіддільність завдань збереження природного середовища та економічного розвитку була однією з головних проблем, що розглядалися на Конференції ООН з навколишнього середовища та розвитку (Ріо-де-Жанейро, червень .1992 р.). Там було сформульовано такі твердження:

- економічний розвиток, відірваний від розв'язання екологічних проблем, призводить до перетворення Землі на пустелю, закріплює зубожіння й несправедливість;

- право на дію без урахування завдань екології торує шлях до колективного самознищення людства.

Ці міркування покладено в основу економічної політики розвинутих країн, де завдяки великим інвестиціям у справу охорони довкілля та високій технологічній культурі є певні досягнення в опрацюванні прогресивних засобів природокористування. Фахівці-екологи на Заході оцінюють наші потенційні можливості не нижче, ніж власні. Все залежить від того чи зможемо ми уникнути тих екологічних помилок, безліч яких уже колись зробили розвинені капіталістичні країни. На думку західних експертів, наші переваги полягають у тому, що:

- моральна та фізична застарілість виробничого устаткування потребує термінової його заміни, а це є сприятливою передумовою для модернізації, запровадження нових, екологічно безпечних його модифікацій;

- гостра екологічна криза, брак енергоносіїв в Україні може - як це було 1973 р. на Заході - стимулювати пошуки дешевих енергоощадливих та відновлювальних технологій і нових "альтернативних" джерел енергії. З огляду на достатньо високий рівень розвитку української науки, такі сподівання не є безпідставними;

- у країнах СНД майже немає "синдрому автомобільної залежності", наявна добре розвинута система екологічнішого й економічнішого громадського транспорту;

- в Україні ще не набула масового поширення тара одноразового використання, яка на Заході є одним із головних забруднювачів довкілля. Нині Україна особливо гостро відчуває наслідки екологічно непродуманого й нераціонального економічного розвитку. Не маючи достатньої кількості власних енергоносіїв, вона продовжує "триматися" за ту структуру народногосподарського комплексу, яка сформувалася раніше, коли безперервно надходили дешеві сировинно-енергетичні ресурси з Росії. Ця структура є згубною не тільки з погляду екології, оскільки вона погано пристосована для задоволення найважливіших потреб людини.

За браком коштів не всі екологічні проблеми в Україні вирішуються, хоч деякі з них стають дедалі загрозливішими. Система організації управління природокористуванням, охороною навколишнього середовища, контролю за цими процесами, що формувалася в адміністративно-командній системі та за державної власності на всі національні багатства, виявилася неспроможною здійснювати ефективне екологічне регулювання розвитку продуктивних сил суспільства, розв'язувати складні еколого-економічні проблеми. Отже, виникає запитання: як діяти у сфері екології на сучасному етапі, зважаючи на гостроту економічної кризи та потребу у проведенні докорінних соціально-екологічних реформ? Є два варіанти: перший - дещо модернізувати та вдосконалити існуючу систему управління, а другий - створити принципово нову систему управління й регулювання у сфері природокористування та природоохорони, яка б повною мірою включала й ринкові механізми. На нашу думку, другий варіант має низку істотних переваг, бо саме ринок можна з успіхом використати для обмеження руйнівної дії суспільства на навколишнє середовище, застосовуючи гнучку систему товарно-грошових відносин. Досвід країн з ринковою економікою переконує, що ринкові механізми за належного державного контролю за дотриманням вимог екологічного законодавства забезпечать сприятливіші умови для природо- та ресурсозбереження, застосування екологобезпечних технологій і методів господарювання тощо, ніж жорстке планово-адміністративне регулювання.


15.2. Принципи та об'єкти природоохоронних заходів


Охорона навколишнього природного середовища, раціональне використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини - обов'язкові умови сталого економічного та соціального розвитку України (табл. 15.1-15.3). З цією метою Україна проводить екологічну політику, спрямовану на збереження безпечного для існування живої й неживої природи навколишнього середовища, на захист життя та здоров'я населення від негативного впливу, забруднення навколишнього природного середовища, на досягнення гармонійної взаємодії суспільства та природи, охорону, раціональне використання та відтворення природних ресурсів. Українська держава правовими важелями регулює відносини у галузі охорони, використання та відтворення природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки, запобігання і ліквідації негативного впливу господарської та іншої діяльності на навколишнє природне середовище, збереження природних ресурсів, живої природи, ландшафтів та інших природних комплексів, унікальних територій та природних об'єктів, пов'язаних з історико-культурною спадщиною.

Таблиця 15.1. Основні показники охорони атмосферного повітря, тис. т

Основні показники охорони атмосферного повітря, тис. т

Таблиця 15.2. Здійснення заходів з охорони земель

ПоказникиРоки
200020012002200320042005
Будівництво протиерозійних гідротехнічних споруд:
- вали,вали-канави, км9,34,45,04,013,53,6
- вали-тераси, км10,916,98,63,85,16,6
- вали-дороги, км2,20,10,31,11,11,1
- протиерозійні ставки(накопичувачі твердого стоку), га24,032,333,731,85,27,0
- водоскидні споруди, ПІТ.18,016,06,02,01,02,0
- берегоукріплення, км4,71,20,9237,02,63,9
Залуження сильно-деградованої та забрудненої шкідливими речовинами ріллі, га14 974,03510,06496,016 728,88566,06341,5

Таблиця 15.3. Порушення і рекультивація земель, тис. га

ПоказникиРоки
200020012002200320042005
Порушено земель1.92,21,53,51,82,0
Відпрацьовано земель2,82,63,62,01,41,8
Рекультивовано земель3,72,62,81,91,52,1
Утому числі під ріллю0,80,70,50,40,3

Відносини в галузі охорони навколишнього середовища в Україні регулюються Законом "Про охорону навколишнього середовища", а також земельним, водним, лісовим законодавством, законодавством про надра, про охорону атмосферного повітря, про охорону й використання рослинного та тваринного світу та іншим спеціальним законодавством. До основних принципів охорони навколишнього середовища належать такі:

Сторінки


В нашій електронній бібліотеці ви можете безкоштовно і без реєстрації прочитати «Державне регулювання економіки» автора Гриньова В.М. на телефоні, Android, iPhone, iPads. Зараз ви знаходитесь в розділі „Тема 15. Державне регулювання природоохоронних заходів“ на сторінці 1. Приємного читання.

Зміст

  • ВСТУП

  • Тема 1. Обґрунтування необхідності державного регулювання економіки

  • 1.3. Поняття державного регулювання економіки, його основна мета і завдання

  • Тема 2. Система державного регулювання економіки

  • Тема 3. Макроекономічне планування як інструмент державного регулювання

  • Тема 4. Програмно-цільове регулювання економіки

  • Тема 5. Регулювання регіонального розвитку

  • Тема 6. Державне регулювання ринку праці

  • Тема 7. Баланси в системі державного регулювання

  • Тема 8. Антиінфляційна політика та державне регулювання цін

  • Тема 9. Державна підтримка інвестиційної діяльності

  • Тема 10. Бюджетно-фінансове та податкове регулювання економіки

  • Тема 11. Державна підтримка підприємницької діяльності

  • Тема 12. Державні гарантії соціального розвитку

  • Тема 13. Грошово-кредитне та валютне регулювання економіки

  • Тема 14. Забезпечення умов інноваційного розвитку економіки

  • Тема 15. Державне регулювання природоохоронних заходів
  • Тема 16. Державна підтримка та розвиток зовнішньоекономічної діяльності країни

  • Література

  • Запит на курсову/дипломну

    Шукаєте де можна замовити написання дипломної/курсової роботи? Зробіть запит та ми оцінимо вартість і строки виконання роботи.

    Введіть ваш номер телефону для зв'язку, в форматі 0505554433
    Введіть тут тему своєї роботи