Розділ «Тема 4. БЮДЖЕТНИЙ УСТРІЙ І ПОБУДОВА БЮДЖЕТНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ»

Ви є тут

Бюджетна система

Основні поняття та терміни

Бюджетна система України, бюджетний устрій, між-1 бюджетні відносини, альтернативні принципи побудови бюджетної системи, принципи функціонування бюджетної системи, зведені бюджети в Україні, бюджети місцевого самоврядування, бюджетний процес, бюджетний облік, бюджетна звітність, розпорядники бюджетних коштів, бюджетне планування


4.1. Основи бюджетного устрою



4.2. Поняття та структура бюджетної системи україни


Державний бюджет в Україні має досить тривалу історію становлення і розвитку. Вона бере свій початок з XVI ст., коли запорозьке козацтво набуло окремих ознак самостійної державності, налагодило дипломатичні відносини з низкою країн Європи.

Бюджетна система, як уже зазначалося, є сукупністю всіх бюджетів країни, урегульована відповідними правовими нормами і побудована з урахуванням бюджетного устрою й адміністративно-територіального поділу. Узагальнення підходів до трактування дефініції "бюджетна система" наведено в табл. 4.1.

Таблиця 4.1

УЗАГАЛЬНЕННЯ ПІДХОДІВ ДО ТРАКТУВАННЯ ПОНЯТТЯ "БЮДЖЕТНА СИСТЕМА"

АвторВизначення
Бюджетний кодекс України"Сукупність державного бюджету та місцевих бюджетів, побудована з урахуванням економічних відносин, державного і адміністративно-територіальних устроїв і врегульована нормами права"1
Дробозіна Л. О."... сукупність усіх бюджетів, які діють на території країни"2
Василик О. Д., Павлюк К. В ."... сукупність державного бюджету й місцевих бюджетів, побудована з урахуванням економічних відносин, державного та адміністративно-територіального устроїв і врегульована нормами права"
Базилевич В. Д., Баластрик Л . О."Сукупність бюджетів усіх рівнів, які врегульовані правовими нормами і формуються на єдиних принципах під впливом державного устрою та адміністративно-територіального поділу країни."4
Юрій С."І., Бескид Й. М ."... сукупність окремих її ланок, юридично пов'язаних між собою, яка базується на загальноприйнятих принципах, що відповідають міжнародним стандартам "
Петровська І. О., Клиновий Д. В."Сукупність бюджетів різних видів і рівнів, що знаходяться у певному взаємозв'язку..."
Золотогоров В. Г.". заснована на економічних відносинах і нормах законодавства сукупність бюджетів (республіканських, місцевих), які входять до неї самостійними частинами"

Продовження табл. 4.1

АвторВизначення
Барановський О. І."...сукупність різних видів бюджетів, що знаходяться у певному взаємозв'язку і взаємозалежності"
Федосов В. М., Опарін В. М ."... сукупність усіх бюджетів, які формуються в даній країні відповідно до її бюджетного устрою і адміністративно-територіального поділу"
Мочерний С. В., Ларіна Я. С ., Устенко О. А., Юрій С. І."Сукупність бюджетів різних рівнів у їх взаємодії (взаємозумовленості, взаємодоповненні, взаємозапереченні та ін.), цілісність якої забезпечує бюджетна політика"
Багудіна Є. Г.". заснована на економічних відносинах і юридичних формах сукупність усіх бюджетів держави, взаємопов'язаних між собою установленими законом відносинами"
Чугунов І. Я."Сукупність бюджетів, утворена на основі адміністративно-територіального устрою держави та взаємовідносинами між ними, які вибудовуються з огляду на оптимальний розподіл і забезпечення повноважень органів державної та місцевої влад між бюджетами всіх рівнів, спрямованих на соціально-економічний розвиток суспільства"
Пасічник Ю. В.". складова фінансової системи, яка включає сукупність бюджетів усіх рівнів, має управлінську структуру і функціонує згідно з юридичними і фінансовими нормами. ... елемент фінансової системи, структурно складається із доходів і видатків відповідних рівнів адміністративно-територіального устрою, зв'язків із зовнішнім і внутрішнім середовищем; правила і напрями розвитку визначаються вищими надсистемами"
Мельникова Н. А."Сукупність усіх видів бюджетів країни, заснована на системі економічних відносин і юридичних нормах"

Закінчення табл. 4.1

Автор Визначення
Стігліц Д., Браун К."...заснована на певних принципах система урегульованих нормами права суспільних відносин, які складаються у сфері планування, формування, розподілу, використання коштів держави, місцевих (муніципальних) бюджетів і позабюджетних фондів"
Загорський В. С."Сукупність бюджетів держави різних рівнів, які формуються відповідно до нормативно-правових актів та адміністративно-територіального устрою і забезпечують ефективний розподіл грошових надходжень, необхідних для соціально-економічного розвитку"
Булгакова С. О., Барановський О. І., Кучер Г. В."... єдиний механізм, сукупність усіх бюджетів, між якими існує тісний зв'язок і які ґрунтуються на одних принципах"

Формування бюджетної системи України було визначено Законом "Про бюджетну систему УРСР" від 5 грудня 1990 р. після прийняття Верховною Радою УРСР 16 липня І990 р. Декларації про Державний суверенітет України. Закон юридично зафіксував створення власної бюджетної системи. До цього самостійної бюджетної системи Україна не мала. Бюджети, які формувались у республіці, входили як складові ланки до єдиного Державного бюджету СРСР (як сукупності союзного бюджету, бюджету державного соціального страхування, єдиних бюджетів п'ятнадцяти союзних республік). Відповідно до прийнятого Закону бюджетна система України будувалася на тих самих принципах, які раніше були покладені в основу бюджетної системи СРСР. По суті, Законом 1990 р. було зафіксовано лише виокремлення бюджетної системи України в самостійну структуру. Цей Закон належить до числа тих, які відіграли основну роль у державотворенні, адже без бюджету і бюджетної системи держава існувати не може.

У перші роки незалежності процес розбудови держави і формування її бюджетної системи відбувався досить динамічно, у зв' язку з чим виникла необхідність удосконалення бюджетного

законодавства. 29 червня 1995 р. Закон "Про бюджетну систему України" був прийнятий у новій, другій редакції. У ньому було визначено принципи бюджетної системи: єдність, повнота, достовірність, гласність, наочність і самостійність усіх бюджетів. Що ж вкладалося в їх зміст?

Відповідно до Закону 1995 р. принцип єдності означає існування єдиного рахунку доходів і видатків кожної ланки бюджетної системи. Єдність бюджетної системи забезпечується єдиною правовою базою, єдиною бюджетною класифікацією, єдністю форм бюджетної документації, погодженими принципами бюджетного процесу, єдиною грошовою системою, єдиною соціально-економічною політикою, наданням необхідної статистичної та бюджетної інформації бюджетом одного рівня бюджету іншого рівня.

Принцип повноти передбачає відображення в бюджеті всіх доходів і видатків.

Принцип достовірності - це формування бюджету на основі реальних показників, науково обгрунтованих нормативів та відображення у звіті про виконання бюджету тільки тих доходів і видатків, які є результатом кінцевих касових операцій банків.

Принцип гласності забезпечує висвітлення в засобах масової інформації показників бюджетів і звітів про їх виконання.

Принцип наочності - це всебічне відображення показників бюджетів у взаємозв'язку із загальноекономічними показниками розвитку країни.

Закон 1995 р. підкреслював, що всі бюджети, які входять до складу бюджетної системи, є самостійними. Самостійність бюджетів забезпечується наявністю власних дохідних джерел і правом визначення напрямів їх використання відповідно до законодавства України. Водночас при складанні й виконанні своїх бюджетів відповідні органи влади враховують загальнодержавні інтереси.

Сторінки


В нашій електронній бібліотеці ви можете безкоштовно і без реєстрації прочитати «Бюджетна система» автора Невідомо на телефоні, Android, iPhone, iPads. Зараз ви знаходитесь в розділі „Тема 4. БЮДЖЕТНИЙ УСТРІЙ І ПОБУДОВА БЮДЖЕТНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ“ на сторінці 1. Приємного читання.

Зміст

  • Кілька слів до читача

  • Тема 1. СУТНІСТЬ, ПРИЗНАЧЕННЯ І РОЛЬ БЮДЖЕТУ ДЕРЖАВИ

  • Тема 2. БЮДЖЕТ ЯК ОСНОВНИЙ ФІНАНСОВИЙ ПЛАН ДЕРЖАВИ

  • 2.6. Бюджетний процес у зарубіжних країнах

  • Тема 3. БЮДЖЕТНИЙ ДЕФІЦИТ І ДЖЕРЕЛА ЙОГО ФІНАНСУВАННЯ

  • Тема 4. БЮДЖЕТНИЙ УСТРІЙ І ПОБУДОВА БЮДЖЕТНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ
  • Тема 5. МІЖБЮДЖЕТНІ ВІДНОСИНИ ТА БЮДЖЕТНЕ ВИРІВНЮВАННЯ

  • Тема 6. СИСТЕМА ДОХОДІВ БЮДЖЕТУ

  • Тема 7. ПОДАТКИ ЯК ІМПЕРАТИВНА ДОМІНАНТА БЮДЖЕТУ

  • 7.5. Податки на власність та інші загальнодержавні податки і збори в Україні

  • 7.6. Місцеві податки та збори

  • Тема 8. СИСТЕМА ВИДАТКІВ БЮДЖЕТУ

  • Тема 9. ВИДАТКИ БЮДЖЕТУ НА ЕКОНОМІЧНУ ДІЯЛЬНІСТЬ ТА НАУКУ

  • Тема 10. ВИДАТКИ БЮДЖЕТУ НА СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ТА УТРИМАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ

  • Тема 11. Видатки на оборону, правоохоронну діяльність, безпеку держави і управління

  • Тема 12. ВИДАТКИ БЮДЖЕТУ НА ОБСЛУГОВУВАННЯ ТА ПОГАШЕННЯ ДЕРЖАВНОГО Й МІСЦЕВОГО БОРГУ

  • Тема 13. КАЗНАЧЕЙСЬКЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ БЮДЖЕТНИХ КОШТІВ

  • Тема 14. БЮДЖЕТНИЙ РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТ

  • 14.3. Ризики дохідної частини бюджету та управління ними

  • 14.4. Ризики податкових доходів бюджету та управління ними

  • 14.5. Ризики видаткової частини бюджету та управління ними

  • 14.6. Дефіцит бюджету і державний борг як складові бюджетних ризиків

  • Список використаних джерел

  • Глосарій

  • Запит на курсову/дипломну

    Шукаєте де можна замовити написання дипломної/курсової роботи? Зробіть запит та ми оцінимо вартість і строки виконання роботи.

    Введіть ваш номер телефону для зв'язку, в форматі 0505554433
    Введіть тут тему своєї роботи