Розділ «Глосарій»

Ви є тут

Бюджетна система

А

Автономність побудови бюджетної системи - певна незалежність відповідних органів влади й управління у процесі формування й виконання бюджету нижчого рівня від органів влади вищого рівня. Засновується на чіткому розмежуванні функцій і повноважень між органами влади за рівнями адміністративно-територіального поділу. Забезпечується збалансованим розподілом доходів і видатків між бюджетами.

Адміністрування бюджету - багатофункціональна управлінська діяльність фінансових органів з організації формування й використання бюджетних коштів.

Аудит ефективності використання бюджетних коштів - форма оцінювання управлінських рішень з погляду економічності та ефективності використанням бюджетних коштів.

Б

Банківська система касового виконання бюджету - відкриття рахунків бюджету в установах банківської системи для зарахування коштів на рахунки бюджету та перерахування з них.

Бухгалтерський облік виконання бюджету - повне, своєчасне і вірогідне відображення в первинних документах і облікових реєстрах операцій з виконання державного і місцевих бюджетів.

Бюджет автоматичний - автоматичне перенесення бюджету минулого року на новий бюджетний рік у разі несвоєчасного прийняття нового бюджету.

Бюджет держави - основний фінансовий план формування і використання грошових коштів, необхідних для здійснення завдань і функцій держави. Термін "бюджет", запозичений з англійської літератури, етимологічно походить від старофранцузького слова bougette (шкіряний мішок). Донині ритуал бюджетної промови канцлера казначейства (міністра фінансів) у британському парламенті має назву "відкрити бюджет".

Бюджет на нульовій основі - процедура розроблення бюджетів (кошторисів) на основі оцінювання проектів і діяльності за методом витрати-вигоди. У багаторічних бюджетах розрахунки кожного року починаються "з нуля", а передбачені програми мають бути заново обґрунтовані, що забезпечує ефективніше витрачання коштів. Цей метод уперше був запроваджений у США в 1969 р. Через складність адміністрування не набув помітного поширення.

Бюджет об'єднань територіальних громад кількох сіл (бюджет сільської ради) - установлені на бюджетний період положення й норми, затверджені рішенням сільської Ради, як основний фінансовий план формування і використання фонду коштів територіальних громад кількох сіл, що входять до складу однієї сільської Ради, для забезпечення функцій, які здійснюються цією сільською Радою та її виконавчим комітетом.

Бюджет району в місті - установлені на бюджетний період положення й норми, затверджені рішенням районної Ради в місті, як основний фінансовий план формування і використання фонду коштів району для забезпечення функцій цієї Ради та виконавчого органу району в місті.

Бюджет територіальної громади міста без районного поділу (бюджет міста) - установлені на бюджетний період положення й норми, затверджені рішенням міської Ради міста без районного поділу, як основний фінансовий план формування і використання фонду коштів територіальної громади міста для забезпечення функцій цієї Ради та виконавчого органу міста без районного поділу.

Бюджет територіальної громади села (бюджет села) - установлені на бюджетний період положення й норми, затверджені рішенням сільської Ради, як основний фінансовий план формування і використання фонду коштів територіальної громади окремого села для забезпечення функцій цієї Ради та її виконавчого комітету.

Бюджет територіальної громади селища (бюджет селища) - установлені на бюджетний період положення й норми, затверджені рішенням селищної Ради, як основний фінансовий план формування і використання фонду коштів територіальної громади окремого селища для забезпечення функцій цієї Ради та виконавчого органу селища.

Бюджети місцевого самоврядування - бюджети територіальних громад сіл, їх об'єднань, селищ, міст (у тому числі районів у містах).

Бюджетна дотація - бюджетні кошти, які передаються з бюджету вищого рівня до бюджетів нижчого рівня на безоплатній і безповоротній основі для покриття їх дефіциту в частині поточних видатків.

Бюджетна звітність - звітність розпорядників коштів за використання бюджетних коштів і фінансових органів за виконання відповідного бюджету. Поділяється за призначенням (зовнішня, внутрішня), за обсягом показників (первинна, зведена), за терміном складання і подання (періодична, річна).

Бюджетна інвестиція - вкладення бюджетних коштів у певні обєк-ти і проекти з метою забезпечення економічного зростання або досягнення соціального ефекту.

Сторінки


В нашій електронній бібліотеці ви можете безкоштовно і без реєстрації прочитати «Бюджетна система» автора Невідомо на телефоні, Android, iPhone, iPads. Зараз ви знаходитесь в розділі „Глосарій“ на сторінці 1. Приємного читання.

Зміст

  • Кілька слів до читача

  • Тема 1. СУТНІСТЬ, ПРИЗНАЧЕННЯ І РОЛЬ БЮДЖЕТУ ДЕРЖАВИ

  • Тема 2. БЮДЖЕТ ЯК ОСНОВНИЙ ФІНАНСОВИЙ ПЛАН ДЕРЖАВИ

  • 2.6. Бюджетний процес у зарубіжних країнах

  • Тема 3. БЮДЖЕТНИЙ ДЕФІЦИТ І ДЖЕРЕЛА ЙОГО ФІНАНСУВАННЯ

  • Тема 4. БЮДЖЕТНИЙ УСТРІЙ І ПОБУДОВА БЮДЖЕТНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ

  • Тема 5. МІЖБЮДЖЕТНІ ВІДНОСИНИ ТА БЮДЖЕТНЕ ВИРІВНЮВАННЯ

  • Тема 6. СИСТЕМА ДОХОДІВ БЮДЖЕТУ

  • Тема 7. ПОДАТКИ ЯК ІМПЕРАТИВНА ДОМІНАНТА БЮДЖЕТУ

  • 7.5. Податки на власність та інші загальнодержавні податки і збори в Україні

  • 7.6. Місцеві податки та збори

  • Тема 8. СИСТЕМА ВИДАТКІВ БЮДЖЕТУ

  • Тема 9. ВИДАТКИ БЮДЖЕТУ НА ЕКОНОМІЧНУ ДІЯЛЬНІСТЬ ТА НАУКУ

  • Тема 10. ВИДАТКИ БЮДЖЕТУ НА СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ТА УТРИМАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ

  • Тема 11. Видатки на оборону, правоохоронну діяльність, безпеку держави і управління

  • Тема 12. ВИДАТКИ БЮДЖЕТУ НА ОБСЛУГОВУВАННЯ ТА ПОГАШЕННЯ ДЕРЖАВНОГО Й МІСЦЕВОГО БОРГУ

  • Тема 13. КАЗНАЧЕЙСЬКЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ БЮДЖЕТНИХ КОШТІВ

  • Тема 14. БЮДЖЕТНИЙ РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТ

  • 14.3. Ризики дохідної частини бюджету та управління ними

  • 14.4. Ризики податкових доходів бюджету та управління ними

  • 14.5. Ризики видаткової частини бюджету та управління ними

  • 14.6. Дефіцит бюджету і державний борг як складові бюджетних ризиків

  • Список використаних джерел

  • Глосарій
  • Запит на курсову/дипломну

    Шукаєте де можна замовити написання дипломної/курсової роботи? Зробіть запит та ми оцінимо вартість і строки виконання роботи.

    Введіть ваш номер телефону для зв'язку, в форматі 0505554433
    Введіть тут тему своєї роботи