Розділ «ТЕМА 2. СТРУКТУРА БЮДЖЕТУ ДЕРЖАВИ ЯК ОБ'ЄКТА УПРАВЛІННЯ»

Бюджетний менеджмент


2.1. Сутність бюджету та його роль у суспільстві


Стан сучасного розвитку суспільних відносин, динамічний розвиток інтеграційних процесів, що відбувається разом з реформуванням системи бюджетного менеджменту, продукують процеси модернізації в управлінні бюджетними ресурсами нашої держави.

Бюджет, як основний інструмент забезпечення життєдіяльності держави, потребує дослідження його економічної сутності та ролі у суспільстві, що надасть можливості сформулювати найбільш адаптований до сучасних економічних відносин метод управління ним.

Завдяки розумінню сутності бюджету, керівники держави та її фінансового апарату можуть розробляти і приймати оптимальні рішення стосовно розподілу і перерозподілу ВВП, використання бюджетних форм, методів, важелів, інструментів, санкцій і стимулів державного регулювання всіх соціально-економічних процесів у суспільстві.

Незважаючи на існуючі у фінансовій літературі численні визначення поняття бюджету, не можна погодитись що вони носять дискусійний характер, оскільки більшість науковців дотримується спільної думки щодо його сутності. Слід відмітити скоріше еволюційність таких визначень, яка і зумовлює відмінності у характеристиці поняття бюджет. Згідно зі словником іншомовних слів, бюджет (в перекладі з англ, budget – торба, гаманець) є затверджений у законодавчому порядку розпис, кошторис грошових доходів та видатків держави, який передбачається отримати та використати у майбутньому.

Вагомий внесок у дослідження сутності бюджету у контексті теорії економічних криз здійснив всесвітньо визнаний український науковець М. Туган-Барановський. Еволюція тлумачень сутності бюджету простежується у визначенні В. Родіонової, яка розглядає бюджет як економічну категорію соціалізму, що відображає грошові відносини між державою та іншими учасниками суспільного виробництва в процесі планомірного розподілу і перерозподілу вартості суспільного продукту шляхом створення централізованих фондів грошових коштів та використання на підвищення рівня життя народу і задоволення інших потреб.

Важливий внесок у глибинний аналіз економічної природи та суті бюджету здійснили також зарубіжні вчені, зокрема, Пітер Бейкер, який вважає бюджет – планом, що має відображення у вигляді фінансових понять, які покривають усі сфери бізнесу. Лойд Дж. Рейнолдс, Д. Річард характеризують бюджет у вигляді суми усіх основних нарахованих доходів та понесених витрат. А Леон Меджінсон, Чарльз Скотт подають більш сучасне визначення бюджету у вигляді суми можливих доходів та видатків за вказаний період часу, з систематизацією планів і даних для задоволення поставлених цілей.

Погоджуючись з думкою вчених відносно того, що бюджет, серед економічних категорій, має розглядатись як сукупність взаємовідносин між державою, суспільством, іншими суб'єктами господарювання, котрі виникають з метою задоволення різного роду їх потреб (соціальних гарантій, забезпечення фінансовими ресурсами, тощо) з приводу формування і використання бюджетних ресурсів для виконання відповідних завдань і функцій. Теоретичне дослідження закономірностей формування бюджету дає змогу розробляти та впроваджувати економічні важелі управління доходами та видатками держави, визначати об'єктивні та суб'єктивні причини виникнення та зростання державного боргу, свідомо передбачати його можливі економічні та соціальні наслідки.

Найбільш поширеним вважають визначення бюджету як сукупності грошових відносин, за допомогою котрих забезпечують розподіл та перерозподіл ВВП і національного багатства з метою формування та використання основного централізованого фонду грошових коштів, призначеного для забезпечення виконання державою її функцій.

Побудова нової економічної системи ринкового типу потребує модернізації теоретичних і практичних засад ролі та місця бюджету у розбудові та становленні держави, особливо у забезпеченні розширеного суспільного відтворення за рахунок впровадження виваженої податкової політики і забезпечення збалансованості доходів і видатків бюджету. Бюджет держави перебуває в постійному русі, оскільки щоденно до нього зараховують надходження і здійснюють видатки, в результаті чого виникає необхідність встановлення чіткої системи контролю на кожній стадії бюджетного процесу з метою забезпечення своєчасного та повного надходження коштів і раціональним їх використанням.

В останні роки в Україні склалася складна економічна, фінансова та політична ситуація, яка безпосередньо потребує суттєвих змін у сфері бюджетного менеджменту. Тому особливої уваги потребує поглиблене дослідження сутності бюджету та його необхідності у державі, тому що він забезпечує економічну і соціальну стабільність в країні.

Бюджет – це економічна, правова, політична і історична категорія. Як об'єктивна економічна категорія бюджет відображає економічні відносини стосовно розподілу і перерозподілу ВВП з метою формування і використання основного централізованого фонду грошових коштів держави, за допомогою якого держава виконує свої функції (економічну, соціальну, управлінську і оборонну).

Бюджетні відносини, як складова економічних відносин, котрі відображають сутність бюджету, характеризуються такими ознаками:

– розподільчим характером, оскільки відображають процес розподілу і перерозподілу ВВП;

– вартісним вираженням;

– формуванням та використанням основного централізованого фонду грошових коштів держави.

Види розподільчих (бюджетних) відносин представлені на рис. 2.1.

Види розподілу та перерозподілу ВВП за допомогою бюджетних відносинах

Рис. 2.1. Види розподілу та перерозподілу ВВП за допомогою бюджетних відносинах

Об'єктом розподілу є ВВП і національне багатство. Предметом бюджету як категорії є економічні відносини у процесі розподілу та перерозподілу ВВП і національного багатства з метою формування та використання бюджетного фонду держави. Суб'єктами бюджетних відносин є держава, юридичні та фізичні особи.

Сторінки


В нашій електронній бібліотеці ви можете безкоштовно і без реєстрації прочитати «Бюджетний менеджмент» автора Автор невідомий на телефоні, Android, iPhone, iPads. Зараз ви знаходитесь в розділі „ТЕМА 2. СТРУКТУРА БЮДЖЕТУ ДЕРЖАВИ ЯК ОБ'ЄКТА УПРАВЛІННЯ“ на сторінці 1. Приємного читання.

Запит на курсову/дипломну

Шукаєте де можна замовити написання дипломної/курсової роботи? Зробіть запит та ми оцінимо вартість і строки виконання роботи.

Введіть ваш номер телефону для зв'язку, в форматі 0505554433
Введіть тут тему своєї роботи