Розділ «ТЕМА З. ОРГАНИ ОПЕРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ БЮДЖЕТОМ»

Бюджетний менеджмент


3.1. Міністерство фінансів України – центральний орган державної виконавчої влади у сфері фінансової діяльності, структура його апарату


Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Положення про Міністерство фінансів України" від 20.08.2014 р. №375 (із змінами та доповненнями) Міністерство фінансів України є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України. При цьому важливо відзначити, що Міністерство фінансів України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної фінансової, бюджетної, а також податкової і митної політики (окрім адміністрування податків, зборів, митних платежів та реалізації податкової і митної політики), політики у сфері державного фінансового контролю, казначейського обслуговування бюджетних коштів, організації та контролю за виготовленням цінних паперів, документів суворої звітності, видобутку, виробництва, використання та зберігання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, у сфері запобігання і протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом (тіньовій економіці) та ін.

Адміністративні перетворення, через які пройшло Міністерство фінансів України, не мали системного характеру, а відтак практично не торкнулися механізмів побудови ефективної системи координації політики, яка б забезпечувала вироблення та реалізацію спільних рішень у сфері реалізації фінансової політики, у т. ч. у напрямку європейської інтеграції. Тому питання координаційної взаємодії органів оперативного управління бюджетними коштами в сфері модернізації державних фінансів та створенні інтегрованої системи управління бюджетними ресурсами, на відміну від субординаційних зв'язків, які традиційно вважалися головними в процесі діяльності органів влади, до теперішнього часу залишаються недостатньо вивченим, вимагають відповідного теоретико-методологічного аналізу, прикладних розробок та втілення їх в діяльність Міністерства фінансів України.

Структура Міністерства фінансів України є надзвичайно складною (рис. 3.1). Гранична чисельність державних службовців та працівників Міністерства фінансів України затверджується Кабінетом Міністрів України.

Для погодженого вирішення питань, що належать до компетенції Міністерства фінансів України, обговорення найважливіших напрямів його діяльності у Міністерстві утворюється колегія у складі Міністра (голова колегії), першого заступника та заступників Міністра за посадою. У разі потреби до складу колегії Міністерства можуть включатися керівники структурних підрозділів апарату Міністерства фінансів України, а також у встановленому порядку інші особи.

До сфери управління Міністерства фінансів України станом на 01.01.2015 р. році належали: центральні органи виконавчої влади (4); місцеві фінансові органи та територіальні органи ДКСУ, ДФІУ (1369); бюджетні установи (5); бази відпочинку (6).

Діяльність центральних органів виконавчої влади – Державної фінансової інспекції України, Державної служби фінансового моніторингу України, Державної казначейської служби України, Державної пробірної служби України спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів України.

Міністерство фінансів України у процесі виконання покладених на нього завдань взаємодіє в установленому порядку з іншими державними органами, допоміжними органами і службами, утвореними Президентом України, тимчасовими консультативними, дорадчими та іншими допоміжними органами, утвореними Кабінетом Міністрів України, органами місцевого самоврядування, об'єднаннями громадян, громадськими спілками, профспілками та організаціями роботодавців, відповідними органами іноземних держав і міжнародних організацій, а також з підприємствами, установами і організаціями.

Організаційна структура Міністерства фінансів України

Рис. 3.1. Організаційна структура Міністерства фінансів України

У межах повноважень міністерство видає накази, організовує і контролює їх виконання. Накази Міністерства фінансів України, які відповідно до закону є регуляторними актами, розробляються, розглядаються, приймаються та оприлюднюються з урахуванням вимог Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності". Нормативно-правові акти Міністерства фінансів України підлягають державній реєстрації в установленому законодавством порядку.

Накази Міністерства фінансів України, видані у межах повноважень, передбачених законом, обов'язкові для виконання центральними органами виконавчої влади, їх територіальними органами, місцевими держадміністраціями, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності та громадянами.

Міністерство фінансів України очолює Міністр, який призначається на посаду за поданням Прем'єр-міністра України і звільняється з посади Верховною Радою України.

Міністр має першого заступника, заступників та заступника Міністра – керівника апарату, які призначаються на посаду та звільняються з посади Кабінетом Міністрів України за поданням Прем'єр-міністра України відповідно до пропозицій Міністра.

Міністр виконує такі повноваження:

а) очолює Міністерство фінансів України, здійснює керівництво його діяльністю;

б) спрямовує і координує здійснення центральними органами виконавчої влади заходів з питань, віднесених до відання Міністерства фінансів України;

в) спрямовує та координує діяльність визначених Кабінетом Міністрів України центральних органів виконавчої влади, зокрема:

– забезпечує формування державної політики у відповідній сфері та контролює її реалізацію центральними органами виконавчої влади, діяльність яких спрямовує і координує Міністр;

– погоджує та подає на розгляд Кабінету Міністрів України розроблені центральними органами виконавчої влади, діяльність яких спрямовує і координує Міністр, проекти законів, актів Президента України та Кабінету Міністрів України;

Сторінки


В нашій електронній бібліотеці ви можете безкоштовно і без реєстрації прочитати «Бюджетний менеджмент» автора Автор невідомий на телефоні, Android, iPhone, iPads. Зараз ви знаходитесь в розділі „ТЕМА З. ОРГАНИ ОПЕРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ БЮДЖЕТОМ“ на сторінці 1. Приємного читання.

Запит на курсову/дипломну

Шукаєте де можна замовити написання дипломної/курсової роботи? Зробіть запит та ми оцінимо вартість і строки виконання роботи.

Введіть ваш номер телефону для зв'язку, в форматі 0505554433
Введіть тут тему своєї роботи