Розділ «ТЕМА 5. ВИКОНАННЯ БЮДЖЕТУ»

Бюджетний менеджмент


5.1. Поняття та принципи виконання бюджету


Від рівня організації та результативності виконання бюджету залежать якісні показники соціально-економічного розвитку країни, ефективність реалізації стратегічних засад бюджетної політики держави.

Основна мета виконання бюджету – забезпечення держави необхідним обсягом бюджетних ресурсів, потрібним для виконання її конституційних функцій. У процесі виконання бюджетів забезпечуються соціальні та економічні потреби держави, необхідний рівень соціального захисту населення.

Виконання бюджету означає забезпечення повного і своєчасного надходження запланованих доходів, податків і податкових платежів до всіх ланок бюджетної системи та своєчасне, повне й безперервне фінансування всіх видатків затверджених у бюджеті. Ця частина бюджетного процесу включає заходи щодо виконання дохідної і видаткової частин кожного із бюджетів, що входять до складу бюджетної системи України.

До виконання бюджету залучаються фінансові та фіскальні органи, установи банків, міністерства, відомства, місцеві органи влади, підприємства, організації, установи й населення. Виконання бюджетів знаходяться під впливом різноманітних чинників об'єктивного та суб'єктивного походження. Об'єктивними чинниками виступають форс-мажорні обставини, пов'язані з погіршенням міжнародних обставин, стихійні лиха, епідемії, які незалежно від позитивних рішень держави негативно впливають на процес наповнення дохідної частини бюджетів та фінансування видатків. Всі інші чинники, які обумовлені некваліфікованим прийняттям управлінських рішень відносяться до суб'єктивних.

До завдань, що вирішуються при виконанні бюджетів відносять (рис. 5.1): максимальну мобілізацію всіх доходів бюджетів, орієнтацію всіх установ і організацій, які фінансуються з бюджету на економне і ефективне використання бюджетних коштів, удосконалення форм і методів фінансового контролю за виконанням перед бюджетом фінансових зобов'язань підприємствами, організаціями всіх форм власності, контроль за своєчасним фінансуванням бюджетних установ.

Основні задачі виконання бюджету

Рис. 5.1. Основні задачі виконання бюджету

Відповідно до Бюджетного кодексу України, органи виконавчої влади організовують виконання бюджетів, а Міністерство фінансів України, Міністерство фінансів Автономної Республіки Крим, місцеві фінансові органи здійснюють безпосереднє управління виконанням бюджетів, координують діяльність учасників бюджетного процесу.

До принципів організації виконання бюджету, що тісно пов'язані із принципами бюджетної системи відносять загальні і спеціальні. Загальні принципи пов'язані з виконанням засад економічної політики держави та якісним виконанням державою своїх функцій. Спеціальні принципи відображають конкретні підходи до виконання бюджету (рис. 5.2).

Принципи виконання бюджету

Рис. 5.2. Принципи виконання бюджету

Відповідно до завдань і принципів, Бюджетним кодексом України виділені стадії виконання бюджету, які відображені у табл. 5.1.

Таблиця 5.1

Складові стадії виконання державного та місцевого бюджетів

№ з/пЗміст складових стадії виконання бюджетуТермін Виконавці виконання
1Затвердження бюджетного розпису відповідно до бюджетних призначеньМіністр фінансів, керівники місцевих фінансових органівУ місячний термін після набрання чинності законом, рішеннями місцевих рад
2Забезпечення виконання бюджету'Кабінет Міністрів України, Рада Міністрів АРК, місцеві державні адміністрації, виконавчі комітети місцевих радПротягом року
3Загальна організація та управління виконанням бюджету, координація діяльності учасників бюджетного процесу з питань виконання бюджетуМіністерство фінансів України, Міністерство фінансів АРК, місцеві фінансові органиПротягом року
4Здійснення операцій з коштами бюджету, розрахунково-касове обслуговування розпорядників бюджетних коштів, контроль бюджетних повноважень при зарахуванні надходжень, прийнятті зобов'язань, проведенні платежів, ведення бухгалтерського обліку та складання звітності про виконання бюджетуДержавне казначейство України, його територіальні органиПротягом року
5Моніторинг та оперативний аналіз виконання бюджетуМіністерство фінансів України, Міністерство фінансів АРК, місцеві фінансові органиПротягом року
6Забезпечення своєчасного та повного надходження доходів до бюджетуОргани стягненняПротягом року
7Здійснення видатківРозпорядники бюджетних коштівПротягом року
8Організація та проведення контролю за використанням бюджетних коштівГ оловне контрольно-ревізійне управління України, його територіальні органи, інші контролюючі органиПротягом року
9Внесення змін до закону про державний бюджет та рішень місцевих рал про бюджетиВерховна Рада України за пропозиціями Кабінету Міністрів України, місцеві ради за пропозиціями місцевих державних адміністрацій та виконкомів місцевих радУ разі необхідності

Найважливішими невирішеними проблемами виконання бюджетів є невідповідність його організації науковим принципам, низька ефективність управління бюджетними коштами, неузгодженість бюджетних процедур між окремими учасниками бюджетного процесу, відсутність дієвої системи відповідальності за якість виконання бюджету, шо у результаті недоречно позначається на розв'язанні стратегічних за тактичних завдань.

На ефективність виконання бюджету в Україні негативно впливають такі фактори: відсутність чіткого розмежування повноважень та закріплення доходів на їх виконання, а також відповідальності за виконання бюджету між розпорядниками коштів та державними органами; розпорошеність державних коштів, наявність великої кількості позабюджетних фондів, недостатність та відсутність інформації щодо їхніх доходів та видатків; низька ефективність механізмів управління грошовими коштами бюджету; недостатня ефективність системи управління зобов'язаннями розпорядників коштів бюджету.


5.2. Бюджетна класифікація та ЇЇ роль у бюджетному процесі


Бюджетна класифікація – єдине систематизоване згрупування доходів, видатків, кредитування, фінансування бюджету, боргу відповідно до законодавства України та міжнародних стандартів.

Відповідно до ст. 8 Бюджетного кодексу України бюджетна класифікація використовується для складання і виконання державного га місцевих бюджетів, звітування про їх виконання, здійснення контролю за фінансовою діяльністю органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших розпорядників бюджетних коштів, проведення фінансового аналізу в розрізі доходів, організаційних, функціональних та економічних категорій видатків, кредитування, фінансування і боргу, а також для забезпечення загальнодержавної і міжнародної порівнянності бюджетних показників.

Бюджетна класифікація с обов'язковою для застосування всіма учасниками бюджетного пронесу в межах бюджетних повноважень. Міністерство фінансів України затверджує бюджетну класифікацію, зміни до неї та інформує про це Верховну Ралу України.

Сторінки


В нашій електронній бібліотеці ви можете безкоштовно і без реєстрації прочитати «Бюджетний менеджмент» автора Автор невідомий на телефоні, Android, iPhone, iPads. Зараз ви знаходитесь в розділі „ТЕМА 5. ВИКОНАННЯ БЮДЖЕТУ“ на сторінці 1. Приємного читання.

Запит на курсову/дипломну

Шукаєте де можна замовити написання дипломної/курсової роботи? Зробіть запит та ми оцінимо вартість і строки виконання роботи.

Введіть ваш номер телефону для зв'язку, в форматі 0505554433
Введіть тут тему своєї роботи