Розділ 26

Таємниця підводного човна
Який дає зрозуміти, як виглядає звичайна зрада

Решта дня минула без пригод.

Зокрема — й для Галки з Футболом. Увесь той час, поки «Рибка» юзала дном Храмової бухти, дівчина й страус разом із голомозим Павлом, мимовільним охоронцем, відверто нудилися на березі. Собаки до Корабельного мису не поверталися. Може, й хотіли, але бачили здалеку войовничу постать Футбика — і сиділи собі нишком. А з «Ковчега» посланців теж не було. Щоправда, коли хлопці повернулися, Данило оцінив таку ситуацію як добру: нічого ж не сталося. Все мирно й спокійно. Галка почала нарікати — нудно, мовляв, та Лановий її осадив: зате безпечно. Краще така нудьга, аніж веселе життя, яке здатні влаштувати їм бездомні пси чи підлеглі адмірала Союзова.

Щоправда, Галка трошки образилась. Точніше — не трошки, а досить сильно. Висловила друзям все, що про них думає. Мовляв, вона тут, на березі, наче страусячий сторож. А вони, бач, під воду на човні спускаються, скарби шукають. Богдан не витримав, нагадав, як минулого року на Поділлі дівчата теж лишилися в тилу, коли хлопці полізли під землю в потаємні загадкові печери. Від цього Галка ще сильніше губи наприндила — ич, мужчини знайшлися. Самі на подвиг, а жінки, бачте, мусять їх чекати, плакати, сльози хусткою втирати.

Доки вона говорила, страус дивився на хлопців з підозрою: Галка, найкраща його подруга, дарма гніватись не стане. Може, заслужили вони, може, покарати варто? Футбол навіть посунув у якийсь момент уперед, войовничо виставивши дзьоба, та дівчина з кісками вчасно все зрозуміла — спинила птаха, поклала руку на крило.

— Не варті вони того, Футбику, — промовила спокійно. — Краще для чогось іншого силу прибережи. Нічого ми з тобою тут не змінимо.

І з гордо піднятими головами вони пішли геть. Данилові з Богданом лишилося хіба що знизати плечима. Галка може говорити, що хоче. Так чи інак, а страус і підводний човен, тим паче такий, як «Рибка», один для одного не створені.

І цей день минув. На ранок, як і домовились, Павло вже за звичкою чекав усю компанію біля корабельного цвинтаря. Галка хоч і заявила друзям, що з ними не розмовляє, таки подалася з усією компанією. Звісно ж, страус не відставав від неї ані на крок.

Завантажившись у човен, Данило з Богданом махнули Галці й птахові руками на прощання. Але ті дружно відвернулися — мовляв, нема чого підлизуватись, пливіть, куди пливли.

До потаємної затоки дісталися вже звичним маршрутом і досить швидко. Капітан у незмінному водолазному костюмі уже чекав на свою команду, потираючи руки.

— Ага-ага, хлопчики мої дорогі! — вигукнув, лиш вони встигли наблизитись. — Все в нас складається дуже гарно! Розвідав я місцевість біля Грецької бухти. Там таки є залишки давнього храму, всі інші прикмети також підходять. Сьогодні нам удача посміхнеться, я в це вірю. Тому на борт, командо моя дорога!

Цього разу хлопці довго не тягли — по черзі спустилися за Капітаном у черево «Рибки», Данило навіть махнув Павлові рукою, нагадавши:

— Тепер пізніше приходь, не так, як учора. Далі звідси йдемо.

— Не забув, знаю, — кивнув Пава.

Задраїли зсередини люк. Човен повільно занурився в темну воду. Дочекавшись, поки водяні кола над ним зійдуться, голомозий повівся дуже дивно, зовсім не дружньо: спершу скрутив дулю в той бік, куди зникла «Рибка», а потім ще гірше зробив — вилаявся непристойно, так, як два дні тому, коли навіть у бувалого в бувальцях Богдана вуха пов’яли. Вчинивши так, Пава наостанок плюнув у воду, а тоді взявся за весла і вправно вибрався із затоки в обійми Храмової бухти. Там запустив полагоджений Капітаном мотор і міцно стиснув стерно.

Він тримав курс на берег. Мчав прямо, стиснувши губи й нахмуривши брови.

Галка й страус походжали там, де й учора. Зістрибнувши з човна у воду й витягши свою посудину на берег, Пава, широко ступаючи, підійшов до них. Зупинився, широко розставив ноги. Військовий бінокль теліпався на шиї. Голомозий любовно погладив його, запхав руки глибоко в кишені широких штанів. Лише тепер Галка звернула увагу на дещо незвичну поведінку хлопця.

— Ти чого такий? — запитала. — Щось трапилось?

— А як ти думаєш? — криво осміхнувся Павло.

— Про що?

Сторінки


В нашій електронній бібліотеці ви можете безкоштовно і без реєстрації прочитати «Таємниця підводного човна» автора Кокотюха А.А. на телефоні, Android, iPhone, iPads. Зараз ви знаходитесь в розділі „Розділ 26“ на сторінці 1. Приємного читання.

Запит на курсову/дипломну

Шукаєте де можна замовити написання дипломної/курсової роботи? Зробіть запит та ми оцінимо вартість і строки виконання роботи.

Введіть ваш номер телефону для зв'язку, в форматі 0505554433
Введіть тут тему своєї роботи