Розділ «Книга II. Елізій»

Коли в місті N. дощить


Історична довідка


Отже, почався хаос.

Альфа, Бета та Гамма заховались од гніву каст, але вже за місяць об’явилися знову.

Касти середньої та нижчої категорій, а також декотрі з вищих вимагали рівного розподілу ресурсів та перегляду законів. Рада Старійшин поступилася та видала відповідні накази, побоюючись повалення панівного ладу та позбавлення привілеїв. Священики та Знехтувані вважали за краще не втручатися в кастові сутички.

Однак зі «справедливого» розподілу нічого не вийшло. Адже дуже скоро касти середньої категорії: Цілителі, Законники, Годувальники і Крамарі — висловили обурення: чому якимось Служителям, що нижчі від них за правом крові, чия праця менш важлива, припадає стільки ж запасів чистої води, натуральних продуктів харчування, як і кожній з каст середньої ланки. Обрані, звісно, підтримали цю ініціативу та проголосили новий Закон «Про ієрархічний розподіл ресурсів», за яким кастам вищої категорії виділялося найбільше, середньої — значно менше, нижчої — ще менше. Священикам лишили ті самі права.

Але Служителі не примирились із кричущою кривдою та піднялися проти каст. Вони саботували роботу, перекривали транспортні шляхи, підкрадалися в темних провулках до громадян, лупцювали їх, а деколи й одразу знищували. Колишні водії, вантажники, челядь пересувалися групами та нівечили все, що потрапляло під руку. Проте Охоронці жорстоко придушили повстання, застосувавши нищівну біологічну зброю — новітню розробку Вчених. За місяць у Мегаполісі не зосталося жодного Служителя. Інші касти не інфікувалися, бо завчасно отримали щеплення.

Кожен із мегаполісців був невидимою ланкою у складному плетиві системи. Рівновага порушилась, щойно щезли Служителі. Хтось терміново мав їх замінити.

Усередині каст почалося розшарування. Нижчі ступені (зазвичай молоді та недосвідчені стажери) нині мали виконувати таку роботу, про яку до того й гадки не мали, наприклад, прибирати вулиці чи подавати каву.

Касти заходилися нарікати на новий устрій. І знову тема нестачі ресурсів загрозливо нависла над жителями Мегаполіса. У кожному будинку, кожній родині не вщухали палкі суперечки.

Громадяни об’єднувались у міжкастові коаліції: Учені, Цілителі та Годувальники проти Охоронців та Законників; Крамарі, Законники та Обрані проти Цілителів; Охоронці та Вчені проти всіх; Обрані та Годувальники проти Законників та Вчених. Деколи коаліції існували не більше ніж кілька діб. Точилася холодна війна.

Ще за місяць касти розсварилися вщент. Кожна причаїлась у своєму районі, зважуючи способи нападу та захисту від інших. Назрівав збройний конфлікт.

Але одного ранку щойно призначений Старійшина від касти Обраних, такий собі пан Теодор Ікс, полум’яною промовою заново згуртував усі касти проти єдиного спільного ворога.


Глава 1


— Ти тут? З тобою все гаразд?! — випалив захеканий Франц, увірвавшись до власної вітальні.

Я сиділа за столом, у розпачі схиливши голову на руки. У вухах досі рипів голос із гучномовців, що розкидані по всьому гетто для трансляції важливих засідань, оголошень та збереження безпеки. На мітингу коло Вежі невідомий вискочка кількома реченнями щойно визначив долю Знехтуваних:

«Прокляттям Мегаполіса є ті, хто мешкають за брамами гетто! Ми даємо їм воду, тканини для пошиття одягу, матеріали, щоби зводити будинки, постачаємо штучні суміші. Вони споживають забагато, не виробляючи анічогісінько! Звісно, ми не враховуємо всілякий дріб’язок: жалюгідний врожай з полів та нив, робочий одяг, посуд чи меблі. Члени каст чудово могли б впоратись і без цілої гвардії небезпечних елементів. Знехтувані не гідні жити на території Мегаполіса та мають бути знищені!»

Натовп на центральній площі тріумфально загудів. Отже, причина злигоднів нарешті виявлена!

«Утім, — продовжив вельмишановний пан Ікс, — наше суспільство вирізняється демократією та ліберальністю. Ми даруємо цим… гм… „створінням“ можливість піти геть. А того, хто відмовиться полишити межі Мегаполіса, нехай стратять. Знехтувані! — заволав він. — Ви маєте 72 години, щоби зробити вибір».

Юрба захоплено зааплодувала. Не відтягаючи на безрік, Рада Старійшин одноголосно ухвалила рішення в прямому ефірі. «Знехтувані мусять покинути Мегаполіс протягом 3 діб. Залишенців ліквідують».

Сторінки


В нашій електронній бібліотеці ви можете безкоштовно і без реєстрації прочитати «Коли в місті N. дощить» автора Косян Марія на телефоні, Android, iPhone, iPads. Зараз ви знаходитесь в розділі „Книга II. Елізій“ на сторінці 1. Приємного читання.

Запит на курсову/дипломну

Шукаєте де можна замовити написання дипломної/курсової роботи? Зробіть запит та ми оцінимо вартість і строки виконання роботи.

Введіть ваш номер телефону для зв'язку, в форматі 0505554433
Введіть тут тему своєї роботи