Розділ «5.2. Загальні правила ведення бюджетного обліку»

Бюджетний менеджмент


5.2.1. Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку


Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх операцій з виконання бюджетів органами Державного казначейства у первинних документах, збереження протягом установленого терміну оброблених документів, регістрів бухгалтерського обліку та звітності несе керівник органу, який керує органом Державного казначейства відповідно до нормативно-правової бази.

Керівники органів Державного казначейства зобов'язані створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами правомірних вимог служби бухгалтерського обліку щодо дотримання порядку оформлення та обліку первинних документів.

Правила ведення бухгалтерського обліку виконання бюджетів, порядок складання та подання звітності про виконання бюджетів розробляється Управлінням методології з виконання бюджету, бухгалтерського обліку та звітності Державного казначейства України.

Основні функції служби бухгалтерського обліку. Організація роботи бухгалтерської служби грунтується на принципі створення єдиного бухгалтерського підрозділу та надання працівникам прав відповідальних виконавців, яким доручається особисто підписувати документи за визначеною групою операцій, за винятком операцій, які потребують додаткового контролю.

Бухгалтерські операції можуть виконувати працівники будь-якого структурного підрозділу, якщо це передбачено їх функціональними (посадовими) обов'язками. Усі працівники, які виконують операції з бухгалтерського обліку, підпорядковуються головному бухгалтеру органу Державного казначейства або іншій посадовій особі, що очолює бухгалтерську службу.

Головний бухгалтер у своїй роботі керується цим положенням, нормативними актами Державного казначейства України, іншими законодавчими та нормативними актами України, що регламентують бюджетний процес в Україні.

Головний бухгалтер повинен забезпечити:

- дотримання єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку;

- контроль за відображенням у бухгалтерському обліку всіх операцій з виконання бюджетів, які здійснюються органами Державного казначейства;

- складання і подання внутрішнім та зовнішнім користувачам звітності у встановлені терміни.

Головний бухгалтер (його заступник) мають право вимагати від підвідомчих органів забезпечення правильної організації бухгалтерського обліку і контролю, подання необхідних документів щодо оформлення операцій, дотримання встановленого порядку прийняття і витрачання бюджетних коштів, а від будь-якого органу Державного казначейства - надання пояснень, а при необхідності безпосередньо втручатися в його робочі процедури, якщо отримані дані викликають сумнів.

Головний бухгалтер (його заступник) проводять організаційні заходи щодо впровадження в підвідомчих органах казначейства та структурних підрозділах визначеної політики бухгалтерського обліку та звітності.

На головного бухгалтера, який виконує організаційні, контрольні функції, не можуть покладатися обов'язки керівника органу за тимчасової його відсутності, а також обов'язки щодо безпосереднього виконання бухгалтерських операцій.

Головний бухгалтер безпосередньо бере участь у формуванні служби бухгалтерського обліку.


5.2.2. Аспекти обмеження ризику при проведенні операцій з виконання бюджетів



5.2.3. Первинні облікові документи


Підставою для бухгалтерського обліку операцій з виконання бюджетів в органах Державного казначейства є первинні документи. Первинні документи складають під час проведення операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення на паперових носіях або у вигляді електронних записів у формі, яка доступна для читання та виключає внесення будь-яких змін. При електронному записі облікових регістрів забезпечується отримання таких документів на паперових носіях.


Вимоги до первинних документів


Сторінки


В нашій електронній бібліотеці ви можете безкоштовно і без реєстрації прочитати «Бюджетний менеджмент» автора Панкевич Л.В. на телефоні, Android, iPhone, iPads. Зараз ви знаходитесь в розділі „5.2. Загальні правила ведення бюджетного обліку“ на сторінці 1. Приємного читання.

Зміст

  • ВСТУП

  • Розділ 1. Поняття бюджетного менеджменту та його складові

  • Розділ 2. Бюджетний процес та його учасники

  • Розділ 3. Бюджетне планування

  • Розділ 4. Виконання бюджету

  • 4.2. Виконання бюджетів за доходами в Україні

  • 4.2.4. Казначейське обслуговування місцевих бюджетів за доходами

  • 4.2.5. Взаємодія Державного казначейства, Державної податкової адміністрації та інших органів адміністрування податків і зборів у процесі обслуговування державного та місцевих бюджетів за доходами

  • 4.2.6. Податковий менеджмент

  • 4.3. Виконання бюджетів за видатками в Україні

  • 4.4. Регулювання міжбюджетних потоків

  • 4.5. Управління фінансовими ресурсами в системі органів Державного казначейства

  • Розділ 5. Облік виконання бюджету

  • 5.2. Загальні правила ведення бюджетного обліку
  • 5.2.4. Характеристика плану рахунків

  • 5.2.5. Порядок відкриття аналітичних рахунків для обліку операцій з виконання бюджетів

  • 5.2.6. Облікові реєстри синтетичного та аналітичного обліку

  • Розділ 6. Звітність про виконання бюджету

  • 6.2. Контроль у системі бюджетного обліку

  • Розділ 7. Контроль за виконанням бюджету

  • Список використаної та рекомендованої літератури

  • Словник основних термінів до курсу "Бюджетний Менеджмент"

  • Запит на курсову/дипломну

    Шукаєте де можна замовити написання дипломної/курсової роботи? Зробіть запит та ми оцінимо вартість і строки виконання роботи.

    Введіть ваш номер телефону для зв'язку, в форматі 0505554433
    Введіть тут тему своєї роботи