Розділ «4.4. Регулювання міжбюджетних потоків»

Бюджетний менеджмент


4.4.1. Бюджетні потоки та їх види


Особливістю касового виконання бюджетів є взаємодія всіх бюджетних потоків. Для вивчення цього питання необхідно ввести поняття "вхідні та вихідні бюджетні потоки". Вхідні потоки - це реальний грошовий потік платежів до бюджету. Вихідні бюджетні потоки - це реальний грошовий потік платежів із бюджету. Поділимо бюджетні потоки на внутрішні та зовнішні. Внутрішні бюджетні потоки обмежені бюджетною системою. Вони пов'язані з рухом податків, дотацій, субсидій та субвенцій, бюджетних позичок усередині бюджетної системи, з Державного бюджету в інші ланки бюджетної системи, а також із вилученням коштів на користь державного бюджету. Зовнішні бюджетні потоки пов'язані з платежами до бюджету платників податків та фінансуванням із бюджету підприємств, організацій, установ і громадян.

Оптимізація бюджетних потоків дуже важлива для вдосконалення взаємодії між бюджетами різних рівнів. Державний бюджет регулює як вхідні, так і вихідні грошові потоки.


4.4.2. Міжбюджетні трансферти



4.4.3. Надання позичок місцевим бюджетам за рахунок ЄКР


У процесі виконання бюджету в окремих ланках місцевих бюджетів може утворюватися касовий розрив. Він може бути плановим, коли об'єктивно не збігаються терміни фінансування, бюджет встановлених видатків і одержання доходів, а також при запланованому дефіциті, і позаплановим - унаслідок невиконання плану з надходження доходів і перефінансування за окремими видами видатків.

Для покриття касових розривів у місцевих бюджетах призначені, насамперед, кошти оборотної касової готівки, суму якої встановлюють при затвердженні бюджету.

Оборотна касова готівка - частина залишку коштів загального фонду відповідного бюджету, яка формується на початок планового бюджетного періоду з метою покриття тимчасових касових розривів. Обсяг оборотної касової готівки на кінець бюджетного періоду повинен бути обов'язково збережений. Оборотна касова готівка встановлюється у розмірі не більше 2 % планових видатків загального фонду бюджету і затверджується відповідно у законі про Державний бюджет України та рішенні про місцевий бюджет. Різниця між залишком коштів загального фонду бюджету та оборотною касовою готівкою на кінець бюджетного періоду становить вільний залишок бюджетних коштів, який не підлягає вилученню і використовується на проведення видатків згідно з рішенням відповідної ради.

Якщо коштів оборотної касової готівки недостатньо, цей бюджет може одержати позичку.

Бюджетним кодексом України передбачено, що для покриття тимчасових касових розривів, які виникають під час виконання загального фонду місцевого бюджету, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації, виконавчі органи відповідних рад за рішенням Верховної Ради Автономної Республіки Крим чи відповідної ради можуть отримувати короткотермінові позички у фінансово-кредитних установах на термін до трьох місяців, але у межах поточного бюджетного періоду. Надання позичок з одного бюджету іншому забороняється.

Обсяги тимчасових касових розривів місцевих бюджетів, пов'язаних із забезпеченням видатків на оплату праці працівників бюджетних установ та нарахування на заробітну плату, придбання продуктів харчування та медикаментів, оплату комунальних послуг та енергоносіїв, в обов'язковому порядку покриваються Державним казначейством України в межах планового бюджетного періоду за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку на договірних умовах без нарахування відсотків за користування цими коштами.

Розмір цієї короткотермінової позички повинен бути в межах обсягу тимчасового касового розриву та не може перевищувати 1/12 від затвердженої на відповідний бюджетний рік суми доходів загального фонду місцевого бюджету за вирахуванням субвенцій з інших бюджетів, додаткових дотацій та трансфертів іншим бюджетам. Короткотермінові позички підлягають погашенню до ЗО листопада відповідного бюджетного року.

Для отримання короткотермінової позички до територіального управління Державного казначейства необхідно подати:

- завірену копію рішення Верховної Ради Автономної Республіки Крим чи відповідної ради щодо отримання короткотермінових позичок;

- лист-заяву про отримання короткотермінової позички;

- для аналізу кредитоспроможності заявника управління Державного казначейства може вимагати від заявника додаткову інформацію, наприклад, розрахунок надходжень до загального фонду (без урахування субвенцій з інших бюджетів, додаткових дотацій та трансфертів іншим бюджетам) місцевого бюджету на період планованого отримання короткотермінової позички.

Договір про надання короткотермінової позички укладається між управлінням Державного казначейства та Радою міністрів Автономної Республіки Крим (місцевою державною адміністрацією) виконавчим органом відповідних рад.

Міністерство фінансів України щомісячно за результатами виконання місцевих бюджетів надає середньо-строкові безвідсоткові позички на умовах повернення за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку місцевим органам влади та самоврядування в обсягах невиконання розрахунково визначених Міністерством фінансів України прогнозних надходжень доходів місцевих бюджетів на відповідний рік, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів, визначених Законом про державний бюджет. З цією метою Міністерство фінансів України затверджує на відповідний бюджетний рік помісячний розпис зазначених доходів та надає його до місцевих органів влади та самоврядування. При цьому МФУ, Міністерство фінансів Автономної Республіки Крим (стосовно місцевих бюджетів, які входять до складу зведеного бюджету Автономної Республіки Крим), головні фінансові управління обласних (стосовно місцевих бюджетів, які входять до складу зведеного бюджету області) та Київської міської держадміністрацій, фінансове управління Севастопольської міської держадміністрації за результатами оперативних даних проводять щомісяця аналіз виконання прогнозних показників доходів місцевих бюджетів, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів.

Міністерство фінансів Автономної Республіки Крим, головні фінансові управління обласних і Київської міської держадміністрацій, фінансове управління Севастопольської міської держадміністрації:

Сторінки


В нашій електронній бібліотеці ви можете безкоштовно і без реєстрації прочитати «Бюджетний менеджмент» автора Панкевич Л.В. на телефоні, Android, iPhone, iPads. Зараз ви знаходитесь в розділі „4.4. Регулювання міжбюджетних потоків“ на сторінці 1. Приємного читання.

Зміст

  • ВСТУП

  • Розділ 1. Поняття бюджетного менеджменту та його складові

  • Розділ 2. Бюджетний процес та його учасники

  • Розділ 3. Бюджетне планування

  • Розділ 4. Виконання бюджету

  • 4.2. Виконання бюджетів за доходами в Україні

  • 4.2.4. Казначейське обслуговування місцевих бюджетів за доходами

  • 4.2.5. Взаємодія Державного казначейства, Державної податкової адміністрації та інших органів адміністрування податків і зборів у процесі обслуговування державного та місцевих бюджетів за доходами

  • 4.2.6. Податковий менеджмент

  • 4.3. Виконання бюджетів за видатками в Україні

  • 4.4. Регулювання міжбюджетних потоків
  • 4.5. Управління фінансовими ресурсами в системі органів Державного казначейства

  • Розділ 5. Облік виконання бюджету

  • 5.2. Загальні правила ведення бюджетного обліку

  • 5.2.4. Характеристика плану рахунків

  • 5.2.5. Порядок відкриття аналітичних рахунків для обліку операцій з виконання бюджетів

  • 5.2.6. Облікові реєстри синтетичного та аналітичного обліку

  • Розділ 6. Звітність про виконання бюджету

  • 6.2. Контроль у системі бюджетного обліку

  • Розділ 7. Контроль за виконанням бюджету

  • Список використаної та рекомендованої літератури

  • Словник основних термінів до курсу "Бюджетний Менеджмент"

  • Запит на курсову/дипломну

    Шукаєте де можна замовити написання дипломної/курсової роботи? Зробіть запит та ми оцінимо вартість і строки виконання роботи.

    Введіть ваш номер телефону для зв'язку, в форматі 0505554433
    Введіть тут тему своєї роботи