РОЗДІЛ 10. Види та способи здійснення правопорушень у сфері податкового законодавства. Штрафні санкції та пеня

Адміністрування податків


10.1. Відповідальність платників податків щодо порушення податкового законодавства


Запобіжні заходи забезпечують виконання платниками податків їхніх обов'язків по сплаті податків, а також відшкодування збитку від їх несвоєчасної або неповної сплати. Можна виділити декілька принципових вимог, якими повинні керуватися працівники податкових органів при встановленні заходів відповідальності за порушення податкового законодавства (табл. 10.1).

Таблиця 10.1. ПЕРЕЛІК ВИМОГ ЩОДО ВСТАНОВЛЕННЯ РІВНЯ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ПОРУШЕННЯ ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА

Назва вимогПояснення
диференціаціяоблік характеру порушення і ступеня небезпеки
домірністьоблік форми порушення і розміру заподіяної шкоди
визначеністьвичерпний перелік ознак карних діянь
однократністьвиключення множинності покарань за те саме правопорушення
індивідуалізаціяоблік особистості порушника, характер провини
обгрунтованістьвиди і розміри стягнень визначено завданнями боротьби з податковими правопорушеннями
нерепресивністьдомірність видів і розмірів стягнень відносинам, що захищаються

Необхідно враховувати, що податковим законодавством може бути встановлено відповідальність безпосередньо не тільки за податкові правопорушення, але і за правопорушення, які так чи інакше стосуються норм законодавства про податки. Це належною мірою відноситься до сфери валютного законодавства, законодавства про відмивання "брудних" грошей, фіктивне банкрутство та інше.

Підставою юридичної відповідальності є такі дії платника податків, що мають, по-перше, усі передбачені законодавчо ознаки карного діяння і, по-друге, усі передбачені законодавчо елементи складу правопорушення. Ознаками карного діяння є: недотримання встановлених законодавством норм, вина особи, а також причинний зв'язок протиправної дії і нанесеної шкоди. Склад порушення податкового законодавства - це умови, закріплені в законі, при виконанні яких у сукупності діяння учасника податкових відносин оцінюється як порушення, що передбачає накладення певних стягнень (рис. 10.1) [42, с. 247].

Елементи податкового правопорушення

Рис. 10.1. Елементи податкового правопорушення

Порушення податкового законодавства може бути зроблено як дією, так і бездіяльністю. Порушення терміну постановки на облік у податковому органі, ухилення від постановки на облік, неподання податкової декларації - найпоширеніші приклади порушень законодавчих вимог бездіяльністю. Грубе порушення щодо обліку доходів і витрат, об'єктів оподаткування може бути зроблене як дією (неправильне відображення господарських операцій на рахунках бухгалтерського обліку), так і бездіяльністю (не документування і не відображення в обліку господарських операцій).

Суб'єкта податкового правопорушення характеризують властивості, що дозволяють застосувати заходи відповідальності. Ці властивості різні для фізичних і юридичних осіб. Так, ознака досягнення особою встановленого законом віку властива тільки фізичним особам. Тому для чіткого встановлення характеристик суб'єктів порушень податкового законодавства, насамперед, виділяють групи суб'єктів: фізичні та юридичні особи.

Фізичні особи як суб'єкти порушень податкового законодавства підрозділяються на дві категорії. До першої належать ті, що беруть участь у податкових відносинах у якості платників податків або податкових агентів, а до другої - ті, що беруть участь у цих відносинах як посадові особи.

Суб'єктами відповідальності за порушення податкового законодавства виступають також юридичні особи, до яких належать як українські, так і іноземні підприємства, організації, компанії та інші корпоративні утворення, міжнародні організації, їхні філії та представництва. Вони можуть виступати суб'єктами відповідальності не тільки як платники податків, але і як податкові агенти. За порушення обов'язків, передбачених податковим законодавством, відповідальність несуть також банки, що виконують розрахункове та касове виконання бюджету. При цьому слід зауважити, що юридичні особи можуть виступати суб'єктами тільки фінансової відповідальності.


10.2. Адміністративна відповідальність платника податків за податкове правопорушення


Розглянемо докладніше види відповідальності за вчинені порушення податкового законодавства України: адміністративна, фінансова та кримінальна. Адміністративним правопорушенням визнається протиправна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права й свободи громадян, на встановлений порядок управління, і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність, що настає, якщо ці порушення за своїм характером не тягнуть за собою кримінальної відповідальності [36, ст. 9].

Адміністративні санкції мають персональний характер і накладаються на керівників і посадових осіб підприємства за порушення діючих законодавчих і нормативних актів. Розмір і порядок застосування адміністративних штрафів регламентуються Кодексом України про адміністративні правопорушення [36], Законом України "Про державну податкову службу в Україні" зі змінами та доповненнями [27].

Адміністративні санкції накладаються за такі порушення в сфері оподаткування [36]:

1) порушення терміну постановки на облік в органі державної податкової служби;

2) недопущення посадової особи органу податкової служби для здійснення податкової та іншої перевірки виробничих, складських, торговельних та інших приміщень, використовуваних для одержання доходів;

3) невиконання вимог щодо усунення виявлених порушень податкового законодавства і законодавства про підприємницьку діяльність;

4) здійснення продажу товарів без придбання патентів або здійснення продажу товарів, не відображених у деклараціях;

5) порушення порядку заняття підприємницькою або господарською діяльністю;

Сторінки


В нашій електронній бібліотеці ви можете безкоштовно і без реєстрації прочитати «Адміністрування податків» автора Калінеску Т.В. на телефоні, Android, iPhone, iPads. Зараз ви знаходитесь в розділі „РОЗДІЛ 10. Види та способи здійснення правопорушень у сфері податкового законодавства. Штрафні санкції та пеня“ на сторінці 1. Приємного читання.

Зміст

  • ПЕРЕДМОВА

  • РОЗДІЛ 1. Сутність адміністрування податків

  • РОЗДІЛ 2. Організація обліку платників податків органами державної податкової служби

  • 2.2. Вторинний облік платників податків

  • РОЗДІЛ 3. Склад та функції контролюючих органів

  • РОЗДІЛ 4. Порядок та строки подання податкової декларації

  • РОЗДІЛ 5. Визначення податкового зобов'язання контролюючим органом

  • РОЗДІЛ 6. Податкові повідомлення та податкові вимоги

  • РОЗДІЛ 7. Податковий борг. Списання безнадійного податкового боргу

  • РОЗДІЛ 8. Податкова застава. Адміністративний арешт активів

  • РОЗДІЛ 9. Розстрочення та відстрочення податкових зобов'язань платника податків

  • РОЗДІЛ 10. Види та способи здійснення правопорушень у сфері податкового законодавства. Штрафні санкції та пеня
  • РОЗДІЛ 11. Конфлікт інтересів. Податкові роз'яснення. Строки давності

  • Термінологічний словник

  • Список використаної літератури

  • Запит на курсову/дипломну

    Шукаєте де можна замовити написання дипломної/курсової роботи? Зробіть запит та ми оцінимо вартість і строки виконання роботи.

    Введіть ваш номер телефону для зв'язку, в форматі 0505554433
    Введіть тут тему своєї роботи