Розділ «Тема 12. Системи аналітичного вимірювання результативності бізнесу та методи побудови рейтингових оцінок»

Аналіз господарської діяльності


12.1. Значення, мета, задачі та інформаційне забезпечення аналізу результативності бізнесу


Бізнес в найбільш загальному сенсі - це діяльність, спрямована на отримання прибутку. Власник бізнесу, що має в ньому "первісний" інтерес, інвестуючи в нього ресурси, очікує отримати їх через деякий час з певною віддачею. В найбільш загальному вигляді бізнес виступає як "чорний ящик", який, поглинаючи певний обсяг ресурсів на вході (в грошовій оцінці), випускає на виході продукт, який в грошовому виразі перевершує вкладені кошти на певну величину. Остання і є результативністю бізнесу - прибутком, який дістається власнику.

Прибуток є найважливішим якісним показником ефективності діяльності підприємства і являє собою форму прибавочного продукту в умовах товарно-грошових відносин. Саме прибуток в умовах ринкових відносин складає основу економічного розвитку підприємства, забезпечуючи його життєздатність. Він виступає не тільки основним джерелом фінансування діяльності підприємств, але і найважливішою основою формування доходів державного і місцевого бюджетів. Відповідно до П(С)БО 3 - прибуток - це сума, на яку доходи перевищують пов'язані з ними витрати.

З усього спектра перерахованих задач випливає, що однією з основних задач аналізу результативності бізнесу є оцінка основної діяльності з погляду максимізації прибутку і виявлення резервів його росту протягом поточного часу або в перспективі.

Детальний розгляд прибутку підприємства, його значення, мети та задач аналізу, був проведений у § 8.3.

Вирішення задач аналізу результативності бізнесу залежить багато в чому від якісного інформаційного забезпечення. Воно містить у собі планову, нормативно-довідкову і фактографічну інформацію.

Планова інформація про фінансові результати в розрізі всіх складових міститься в бізнес-плані підприємства.

Формування прибутку від усіх видів діяльності підприємства відображається у формі № 2 "Звіт про фінансові результати". Крім того, у процесі аналізу використовуються дані бухгалтерського обліку: регістри по рахунках класу 7 "Прибутки від реалізації", "Фінансові результати", класу 4 "Прибутку і збитки нерозподілені", класу 9 "Витрати на збут" і ін., первинні документи.

Форма і зміст звіту про фінансові результати визначений П(С)БО 3 "Звіт про фінансові результати". Він є аналогом звіту про прибутки і збитки відповідно до МСБО.


12.2. Система відносних показників, які характеризують результативність бізнесу



12.3. Аналіз впливу факторів на відносні показники результативності бізнесу


Одним із етапів оцінки результативності бізнесу є кількісний вимір впливу факторів на абсолютні та відносні показники.

Для здійснення факторного аналізу у кратних моделях показників рентабельності доцільно використовувати метод ланцюгових підстановок. Розглянемо на прикладі показника рентабельності продажу (ROS) ЗАТ "Продмаш", який відображений в табл. 12.2.

Розрахуємо умовний показник рентабельності продажу:

Визначимо вплив факторів на рентабельність продажу ЗАТ "Продмаш":

Обчислимо суму впливу факторів:

Таким чином, можна говорити про те, що негативно вплинуло на рентабельність продажу ЗАТ "Продмаш" зменшення суми валового прибутку: за рахунок цього фактору рентабельність скоротилась на 1,2 %. Позитивний вплив здійснило збільшення доходу від реалізації - рентабельність продажу збільшилась на 5,0%.

Аналогічним чином здійснюється оцінка впливу факторів на інші показники рентабельності підприємства.

Різноманіття показників рентабельності визначає альтернативність пошуку шляхів їх підвищення. Для більш повної оцінки рентабельності результативності бізнесу слід використовувати методи розширення або подовження факторної моделі. Кожний з початкових показників розкладається у факторну систему з різним ступенем деталізації, що задає межі виявлення і оцінки внутрішньогосподарських резервів. Розглянемо деякі варіанти подовження часткових моделей рентабельності:

Сторінки


В нашій електронній бібліотеці ви можете безкоштовно і без реєстрації прочитати «Аналіз господарської діяльності» автора Невідомо на телефоні, Android, iPhone, iPads. Зараз ви знаходитесь в розділі „Тема 12. Системи аналітичного вимірювання результативності бізнесу та методи побудови рейтингових оцінок“ на сторінці 1. Приємного читання.

Зміст

  • Передмова

  • Змістовий модуль 1. Теоретичні основи аналізу господарської діяльності

  • Тема 2. Види аналізу діяльності суб'єктів господарювання

  • Тема 3. Організаційно-інформаційне забезпечення аналітичних досліджень

  • Тема 4. Методичні прийоми аналітичних досліджень та їх класифікація

  • Тема 5. Методичні прийоми та способи оцінювання діяльності підприємств

  • Змістовий модуль 2. Аналіз і прогнозування господарської діяльності підприємства та її результатів

  • Тема 7. Методи і моделі прогнозування, пошуку потенційних можливостей розвитку підприємства та оптимізації його діяльності

  • Тема 8. Аналіз фінансової звітності підприємства

  • Тема 9. Аналіз бізнес-процесів підприємства

  • Змістовий модуль 3. Аналіз конкурентоспроможності, інвестиційної привабливості та результативності бізнес-процесів

  • Тема 11. Основи інвестиційного аналізу

  • 11.3. Методика аналізу фінансових інвестицій підприємства

  • 11.4. Методика оцінки інвестиційної привабливості підприємства

  • 11.5. Прогнозування інвестиційної привабливості підприємства

  • Тема 12. Системи аналітичного вимірювання результативності бізнесу та методи побудови рейтингових оцінок
  • Список рекомендованої літератури

  • Глосарій

  • Запит на курсову/дипломну

    Шукаєте де можна замовити написання дипломної/курсової роботи? Зробіть запит та ми оцінимо вартість і строки виконання роботи.

    Введіть ваш номер телефону для зв'язку, в форматі 0505554433
    Введіть тут тему своєї роботи