Розділ «ПРО АВТОРА СПОГАДІВ»

Терпіння

Справжнє ім'я — Юрій Городянин-Лісовський. Народився 14 січня 1898 року на Полтавщині. Його батько був старшиною російської армії, мати походила зі старого шляхет-ського роду Лісовських. Учасник Першої світової війни, Визвольних Змагань. Брав участь у Зимовому Поході Армії УНР в 1920 р. У 1920-21 рр. продовжує боротьбу з больше-виками в рядах повстанців Холод-ного Яру. В 1921 р. видістався до Львова, а 1922 р. по-вернувся в Наддніпрянську Україну як зв'язковий уряду УНР. Провадить підпільну роботу. В квітні 1923 заарешто-ваний ҐПУ, але в грудні того ж року звільнений за браком доказів. З початку 1924 року — на доручення керіників підпілля вступає на аґентурну працю в ҐПУ, де провалив не одну операцію совєтської "охранки". За 8 місяців знову — арешт. Протягом 1924-32 рр. — ув'язнений. Вдаючи божевільного, був переведений до психіатричної лікарні, звідки йому вдалося втекти у квітні 1932 р. 1933 року оселився у Львові. В 1933-37 рр. здобув собі славу письменника. Написав і видав книжки: "Ave dictator!", "Отаман Хмара", "У ворожому таборі", "Холодний Яр". Пізніше, разом з іншими патріотами, брав активну участь у збройній боротьбі на Карпатській Україні. Після поразки — якийсь час вчителює в глухому містечку на Закарпатті. Згодом перебирається до Румунії, далі до Юґославії, і врешті опинившись у Франції, планує виїхати до Канади на запрошення української діаспори. Але з початком Другої світової війни, вбачаючи у ній історичну нагоду здобути самостійність України, знову поринає у вир збройної боротьби: і так, після нападу СССР на Фінляндію, їде туди й успішно формує українські добровольчі частини для боротьби з большевицьким аґресором на фінській землі. Після вигнання большевиків з України на початку 1942 р. оселився в Рівному — тодішньому адмінстраційному центрі України, де працює як журналіст. В газеті "Волинь", редаґованій відомим письменником Уласом Самчуком, друкує спомини "Їх прийшло дванадцять". Відвідує Холодний Яр, збирає свідчення учасників холодноярської епопеї. Його стараннями на могилі отамана Холодного Яру було встановлено монумент. В листопаді 1944 р. у Львові одружився з Галиною Таращук. З поверненням совєтських окупантів в 1944 р. мусів виїхати на Захід. Після закінчення Другої світової війни проживав у "DP"-таборі в місті Новий Ульм (Neu Ulm, Зах. Німеччина). 15 вересня 1946 р. народилася дочка Леся. Підчас хвилі большевицького тероризму в аліянт-ських окупаційних зонах в Німеччині та Австрії, був під-ступно забитий совєтським аґентом 27 вересня 1946 р. Спогади Юрія Горліса-Горського "У ворожому таборі" вперше побачили світ у Львові, 1935 року. Пізніше була написана друга частина роману, під заголовком "Між живими трупами" (перша частина називалася "Терпіння") про перебування в совєтській психіатрічній лікарні. Письменник вже анонсував її вихід, й навіть публічно читав уривки з неї, але в часі бойових дій на Карпатській Україні її рукопис загубився. Автор дуже переживав цю утрату.


В нашій електронній бібліотеці ви можете безкоштовно і без реєстрації прочитати «Терпіння» автора Горліс-Горський Ю.Ю. на телефоні, Android, iPhone, iPads. Зараз ви знаходитесь в розділі „ПРО АВТОРА СПОГАДІВ“ на сторінці 1. Приємного читання.

Запит на курсову/дипломну

Шукаєте де можна замовити написання дипломної/курсової роботи? Зробіть запит та ми оцінимо вартість і строки виконання роботи.

Введіть ваш номер телефону для зв'язку, в форматі 0505554433
Введіть тут тему своєї роботи